Het orgel in de Magnalia Dei kerk (Gereformeerde Gemeente te Groningen) is gebouwd in 1965 door fa. Ahrend und Brunzema (thans Jürgen Ahrend Orgelbau) uit Leer-Loga te Duitsland. De bouw vond plaats onder het adviseurschap van Cor Edskes, die in overleg met Jürgen Ahrend de dispositie en mensurering heeft bepaald. Het orgel in de Magnalia Dei kerk wordt door veel deskundigen beschouwd als een monument van de orgelbouw in neobarokstijl van de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ondanks deze bouwstijl heeft het orgel een evenwichtige klankopbouw, waardoor helderheid en doorzichtigheid samengaan met draagkracht en monumentaliteit. Hierdoor werden de idealen van de historiserende orgelbouwpraktijk zeer dicht benaderd in een tijd waarin dit (nog) niet vanzelfsprekend was. Het orgel is compact gebouwd en heeft een buitengewoon direct toucher. Het is logischerwijs uitermate geschikt voor muziek uit de baroktijd.In 1992 is het orgel overgeplaatst naar het huidige kerkgebouw aan de Landsteinerlaan. In 2005 heeft Jürgen Ahrend de Scherp (III st.) van het rugwerk gewijzigd in een Sesquialter (II st.), waardoor de bruikbaarheid voor het begeleiden van de gemeentezang is vergroot.

Dispositie:

Hoofdwerk: Rugwerk: Pedaal:
Prestant 8’ Prestant 4’ Bourdon 16’
Holpijp 8’ Gedekt 8’ Bourdon 8’ (transmissie)
Oktaaf 4’ Roerfluit 4’  
Oktaaf 2’ Fluit 2’  
Trompet 8’  Quint 11/3  
Mixtuur III-IV st.  Sesquialter II st.  

 

Onderstaand muziekfragment, gespeeld door de bekende Groninger organist Sietze de Vries, geeft u een indruk van de klank van ons monumentale orgel.

Ook kunt foto's en een video bekijken die een indruk geven van zowel het interieur van ons kerkgebouw als van het Ahrend Orgel.

Agenda

Geen evenementen

Aanmelden

Onthoud mij